X

    Septum Piercing

    124 stilarter fundet

    Septum Piercing 

    Er is een kraakbeenpiercing in de neus die zich bevindt in de ruimte direct achter de neustip. Deze piercing wordt al vele honderden jaren beoefend, bijvoorbeeld in India en veel stamgemeenschappen. Deze piercing is een belangrijke versiering voor Hindoedansers en bepaalde indianenstammen. Het is vooral populair in India, Nepal en Bangladesh. In Nepal wordt het een Bulaki genoemd en gedragen door vrouwen van veel verschillende etniciteiten, en het wordt nog steeds gebruikt als een symbool van status, overtuiging en religie. 

    In Australië werd het vroeger gebruikt als een symbool van de overgang van jongen naar man bij Aboriginals, waarbij de overgang ook werd gevierd met ceremonies. Na de ceremonie verhuisden jongens naar een mannengemeenschap, waar ze bijvoorbeeld leerden jagen, enz. De jongens waren meestal tussen de 11 en 13 jaar oud toen de overgang en piercing plaatsvonden. Wanneer de jongens na vele jaren training zelf konden jagen, werd de overgang gevierd door de vader of grootvader van de jongen hun septum te versieren met een nieuw sieraad, vaak gemaakt van bot van een prooidier. 

    Op dezelfde manier kregen meisjes ook deze piercing als een soort overgangsritueel van kind naar volwassene, maar deze werd vaak gemaakt door hun man wanneer ze trouwden. 

    Hoe maak je een septumpiercing 

    Hoewel het wordt aangeduid als een kraakbeenpiercing, wordt deze zelden rechtstreeks door het kraakbeen gemaakt, maar meer in het gebied eronder, vaak aangeduid als "sweet spot" door piercers. 

    Het kan worden uitgevoerd met en zonder gebruik van instrumenten, maar de meeste piercers gebruiken minimaal een ontvangende buis of plug om de naald vast te houden. 

    Voordat de piercer de locatie bepaalt, wordt het gebied gedesinfecteerd met een geschikt product. Dit moet altijd worden gedaan, aangezien slechte hygiëne infecties in de nieuwe piercing kan veroorzaken. 

    Als het gebied is gereinigd, zal de piercer de optimale locatie vinden om het sieraad te plaatsen, vaak door het gebied te markeren en de zogenaamde sweet spot te vinden, wat vaak de ideale plek is om de nieuwe piercing te plaatsen. 

    Wanneer alles gereed is, wordt de naald horizontaal doorboord, en uiteindelijk wordt de naald vervangen door het gewenste sieraad. 

    Hoe moet je je septum reinigen 

    Wanneer je een nieuwe piercing krijgt, is er een risico op infectie, omdat je de barrière van de huid doorbreekt en daarmee het beste verdedigingsmechanisme van het lichaam tegen binnendringende micro-organismen wegneemt. Een septum is gemaakt van kraakbeenweefsel en is daarom kwetsbaarder dan andere piercings, omdat kraakbeenweefsel langzamer geneest en een minder goede bloedsomloop heeft dan andere soorten lichaamsweefsel. Het is daarom ook erg belangrijk om je piercing op de juiste manier te reinigen om het risico op infecties te minimaliseren. 

    De belangrijkste dingen zijn 

    1. Vermijd constant het sieraad aan te raken, en reinig altijd je handen voordat je dit doet. 

    2. Reinig dagelijks met goedgekeurde producten zoals bijvoorbeeld isotonische zoutoplossing 0,09% zolang het heelt. 

    3. Verander nooit het sieraad voordat het volledig is genezen, en laat een professionele piercer helpen als het sieraad moet worden vervangen voordat het is geheeld. 

    Welke septumsieraden zijn er 

    Er zijn veel sieraden die kunnen worden gebruikt voor een septum, en eigenlijk is het een van de piercings die geschikt is voor veel verschillende sierontwerpen. Sommige sierontwerpen zijn zeer gebruikelijk, zoals hoefijzers en piercingsringen, terwijl andere meer zeldzaam zijn, zoals gebogen staven en piercingstaven. 

    De meest voorkomende zijn

    • Hoefijzer / hoefijzerstang wordt ook wel een bullring genoemd, en is het sieraad dat de meeste mensen associëren met een septumpiercing. Het is gemakkelijk in en uit te doen en kan bij sommige mensen zelfs worden verborgen door het op te klappen in de neus. De typische maat voor dit sieraad is 1,2 mm draaddikte en 8 - 10 mm diameter, afhankelijk van je anatomie en hoe opvallend je het sieraad wilt hebben. Je kunt het gat echter uitrekken als je een groter sieraad wilt gebruiken. 

    • Piercingsringen zijn eigenlijk dezelfde categorie als een hoefijzer, maar in tegenstelling tot dat sieraad kun je dit sieraad in verschillende ontwerpen krijgen. Er zijn bijvoorbeeld clicker-ringen, eindeloze ringen en kogelringen. Ze geven vaak een elegantere en discretere uitstraling en zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren, materialen en ontwerpen. De typische maat is 1,2 mm draaddikte en 8 - 10 mm diameter. 

    • Piercingstaven zijn iets specialer, maar kunnen ook goed worden gebruikt voor deze piercing. Je kunt zowel rechte staven als gebogen staven gebruiken, en deze ontwerpen worden vaak gebruikt als je een zeer discreet sieraad wilt dat bijna niet te zien is. Velen kunnen ze bijvoorbeeld gebruiken als ze geen piercing op het werk mogen hebben en deze dus willen verbergen.