Navelpiercing
Lichaamspiercings zijn een leuke en unieke manier om je persoonlijke stijl uit te drukken, en tegenwoordig kun je bijna alles laten piercen. Of je nu een beginner bent of ervaren als het gaat om de wereld van piercings, er is veel om grip op te krijgen, en de verwarring kan groot zijn en de vragen talrijk. We hebben daarom een scala aan informatie verzameld die je hopelijk kan helpen op je piercingreis.
De navelpiercing is een van de meest populaire piercings, na oorpiercings. Piercing wordt bij mensen over de hele wereld gevonden en de populariteit lijkt niet af te nemen. Hoewel de navelpiercing meestal bij jongere vrouwen wordt gezien, is het een piercing die bij alle geslachten en op alle leeftijden wordt gedaan. Of je nu overweegt een navelpiercing te nemen of dat je er al een hebt en gewoon op zoek bent naar antwoorden of informatie, hier is een gids met alles wat je moet weten over navelpiercing.
4 SNEL
- LOCATIE: De huid boven de navel, en in zeldzame gevallen onder de navel.
- PRIJS: ca. DKK 400-500.
- PIJNSCHAAL, 1-1 0: 2-4
- GENEZINGSPERIODE: 6-12 maanden, soms langer
GESCHIEDENIS
Hoewel er onenigheid en onzekerheid bestaat over waar de navelpiercing vandaan komt, staat de populariteit van de piercing niet ter discussie. De navelpiercing kende in de jaren 90 een aanzienlijke stijging in populariteit, deels dankzij Christy Turlington's onthulling van haar navelpiercing tijdens een modeshow in 1993. De accreditatie voor de populariteit van de piercing gaat echter naar Aerosmiths en de videoclip voor de nummer 'Cryin', waarin de Amerikaanse acteur Alicia Silverstone haar navelpiercing laat zetten door piercer Paul King. De popcultuur uit de jaren 90 bracht een trend voort die, in tegenstelling tot de meeste andere trends, is blijven hangen en 30 jaar later nog steeds populair is.
LOCATIE & JUWELEN
Locatie: De navelpiercing is een sieraad dat meestal direct boven de navel in de huid wordt geplaatst, maar kan ook in de huid worden geplaatst onder de navel. Dit laatste is echter zeldzaam en heeft een grotere neiging om uit te groeien. Elke persoon is uniek als het gaat om de anatomie rond de navel, en het is daarom belangrijk dat elke persoon individueel wordt beoordeeld voordat de piercing wordt gedaan, om het beste resultaat te garanderen. Of je geschikt bent voor een navelpiercing heeft niets te maken met gewicht of lichaamsbouw, maar alleen met de anatomie van het individu. Helaas is niet iedereen geschikt voor een navelpiercing. Het kan bijvoorbeeld moeilijker zijn om de piercing te doen als de huid boven de navel niet flexibel is, omdat deze een groter risico loopt op verschuiven of uitgroeien. Evenzo is de kans dat je een navelpiercing kunt krijgen niet groot als je een naar buiten gerichte navel hebt, omdat er geen ruimte is voor de sieraden in de natuurlijke holte van de navel.
Voordat de piercing wordt gezet, is het belangrijk om de vorm en conditie van de navel staand, zittend en uitgestrekt te beoordelen. Dit wordt gedaan omdat de vorm en afmetingen rond de navel drastisch kunnen veranderen tussen de verschillende posities en dus de locatie van de piercing en de maat van het sieraad kunnen beïnvloeden.
Sieraden: Als het om de sieraden gaat, zullen de sieraden waarmee je de piercing laat zetten ook de sieraden zijn die er de hele tijd zullen zijn gedurende de genezingsperiode. Het is daarom belangrijk dat je goed nadenkt over wat je precies als sieraad wilt hebben. Het standaard sieraad zal in de meeste gevallen een curved barbell zijn, ook wel curved barbell genoemd. Dit gebeurt zowel door de huid boven als onder de navel te doorboren. Curved barbell is er in meerdere varianten zoals met en zonder stenen en met en zonder hangers. Het wordt echter aanbevolen om het eerste sieraad niet met hangers te maken, omdat dit het risico op irritatie van de piercing vergroot en de kans vergroot dat de piercing uitgroeit. Een andere optie voor sieraden is een ring. Ring piercings zijn er ook in verschillende modellen zoals ball ring en endless ring. Als je ervoor kiest om met een ring te beginnen, kan dat van invloed zijn op de plaats van de piercing, en als je later wilt overstappen op b.v.ks. een gebogen staafje, kan dit het uiterlijk beïnvloeden, aangezien de originele piercing niet noodzakelijkerwijs gemaakt is voor een ideale plaatsing van een gebogen staafje. De eerste piercing zal in de meeste gevallen gemaakt worden van materialen zoals titanium of chirurgisch staal.
PROCEDURE
Het eerste dat wordt gedaan voordat de piercing begint, is een grondige reiniging van het gebied rond de navel om ervoor te zorgen dat er geen bacteriën in de wond komen. Na beoordeling van de navel worden twee stippen geplaatst die worden gebruikt als richtlijnen voor waar de naald doorheen moet. De buikhuid wordt op zijn plaats gehouden door een steriele pincet, waarna de naald er snel doorheen gaat. Het sieraad wordt vervolgens door het gaatje gehaald in verband met het verwijderen van de naald. Als laatste wordt de plek nog een keer schoongemaakt en wordt de plek afgedekt met een steriele pleister. In vergelijking met andere piercings bloeden navelpiercings minder snel. Degenen die dat wel doen, ervaren meestal een sneller genezingsproces, omdat een goede doorbloeding het voor het lichaam gemakkelijker maakt om voedingsstoffen en zuurstof naar het gebied te krijgen, wat cruciaal is voor het lichaam om een wond te behandelen.
PIJN & GENEZING
Pijn: Een navelpiercing bevindt zich aan de onderkant van de schaal als het om pijn gaat. Hoewel de pijndrempels van mensen individueel zijn, zal een navelpiercing niet hoog scoren op de pijnschaal. Dit komt omdat het gebied rond de navel niet veel zenuwen heeft en de huid erg dun is, waardoor het gemakkelijk is om met een naald te penetreren. Op een schaal van 1-10 ligt een navelpiercing meestal tussen 2-4.
Genezing: De navelpiercing is een van de piercings die het langst nodig heeft om te genezen. Dit komt door het gebrek aan flux (bloedstroom) in de buikstreek. Daarnaast is de maag ook in grotere mate een plaats die wordt beïnvloed door de natuurlijke bewegingen van het lichaam en wrijving door kleding. Alles bij elkaar genomen betekent dit dat er ongemak kan optreden, en het vereist geduld en toewijding om de piercing gedurende de genezingsperiode te verzorgen. Het is belangrijk om het gebied rond de piercing droog te houden, omdat vocht problemen kan veroorzaken bij het genezingsproces.
Tijdens de genezingsperiode, vooral de eerste paar weken, zal het heel normaal zijn om te ervaren dat het gebied rond de piercing rood, pijnlijk, gezwollen of lekkend is. Ondanks de overeenkomsten betekent dit niet dat de wond ontstoken is geraakt. Dit zijn de symptomen van een gezond genezingsproces. Het is de eigen manier van het lichaam om de wond te genezen en een nieuwe huid te vormen. Het belangrijkste is om de richtlijnen voor de juiste zorg te volgen. Het kan zijn dat de piercing een paar dagen na het zetten wat bloedt. Mocht dit gebeuren, dan is het op geen enkele manier gevaarlijk en kan het worden schoongemaakt met een milde zeep.
Velen vinden dat het genezingsproces geen lineair proces is, maar dat er perioden zijn waarin de piercing goed lijkt te genezen, gevolgd door perioden waarin het de andere kant op gaat. Dit is volkomen normaal en het belangrijkste in dit proces is geduld.
Het wordt aanbevolen om een laag getailleerde of wijde broek te dragen om irritatie van het gebied te voorkomen en om lucht te laten stromen.
VERZORGING
De juiste verzorging of 'nazorg' is zowel tijdens de genezingsperiode als daarna erg belangrijk. Dit is cruciaal om de piercing goed te laten genezen, maar ook om het genezingsproces niet te vertragen. Na de genezingsperiode is het vooral belangrijk om de kans op ontwenning te minimaliseren.
Soms is kunstmest te veel van het goede en blijkt de simpele oplossing de beste oplossing te zijn. Te veel reinigen of te veel producten gebruiken kan in sommige gevallen net zo schadelijk zijn als een gebrek daaraan. Het beste advies is dan ook om een goede hygiëne te handhaven, wat inhoudt dat je altijd goed je handen wast voordat je je piercing aanraakt. Het wordt aanbevolen om de piercing en het gebied eromheen twee keer per dag schoon te maken met spray met zout water en droog het gebied daarna grondig af met wegwerpdoekjes zoals keukenpapier.
Hier zijn 7 goede tips als je de best mogelijke omstandigheden wilt creëren voor een probleemloos genezingsproces:
- Vermijd zwembaden + bubbelbaden
- Knoei niet met de piercing
- Slaap op je rug
- Vermijd te strakke kleding rond de piercing
- Draag elke dag een schone blouse
- Vermijd alcohol in de buurt van de piercing
- Een gezonde levensstijl zonder tabak en alcohol verkort je genezingstijd aanzienlijk.
COMPLICATIES
Er kunnen altijd complicaties optreden bij het omgaan met piercings. Dit geldt zowel tijdens het genezingsproces, maar ook nadat de piercing is genezen. De meest voorkomende complicatie bij een navelpiercing is uitdrijving. Dit betekent dat het lichaam de piercing zal verdrijven en zal beginnen uit te groeien. Als dit gebeurt, is het belangrijk om de piercing te verwijderen, omdat er anders littekens rond de navel kunnen ontstaan. Er zijn verschillende redenen waarom dit gebeurt, maar de meest voorkomende zijn: een te strakke buikhuid, trauma rond de piercing of onjuiste verzorging, b.v. bij het gebruik van alcoholrijke producten rondom de piercing. Mocht dit gebeuren, dan kun je met je piercer praten over de mogelijkheden.
Complicaties kunnen ontstaan bij slapen op de buik, het dragen van strakke kleding of als de buik veel plooit en buigt rond de piercing. Wrijving, druk en trauma in het gebied kunnen bulten, gevoeligheid, zwelling en rode gebieden veroorzaken, die allemaal het genezingsproces kunnen vertragen.
WANNEER DE PIERCING GENEZEN IS – UITWISSELING VAN SIERADEN EN ANDERE OPTIES
Nieuwe sieraden: Wanneer je zeker weet dat de piercing volledig is genezen (6-12 maanden), is het mogelijk om de sieraden te wisselen. Er zijn een aantal opties als het gaat om het kiezen van sieraden. De selectie bestaat onder andere uit twister ring, curved barbell, ball ring en endless ring. Het meest populaire sieraad is de curved barbell, die in vele varianten zowel met als zonder steentjes verkrijgbaar is, net zoals er een zee aan verschillende hangers is. De meeste piercingsieraden zijn 1,6 mm dik en het wordt afgeraden om piercingsieraden onder de 1,2 mm te gebruiken, omdat dit de kans op onder andere uitdrijving vergroot.
Als je twijfelt of de sieraden gewisseld kunnen worden, kun je dit aan je piercer vragen.
Stretching: Hoewel het stretchen van navelpiercings iets is dat zelden wordt gezien, is het nog steeds een optie, maar opnieuw iets dat op individuele basis wordt beoordeeld . Het is onder andere belangrijk dat je zeker weet dat er genoeg weefsel is om mee te werken. Het is echter belangrijk op te merken dat het moeilijk kan zijn om piercingsieraden in een dikker ontwerp te vinden en dit is daarom belangrijk om te overwegen voordat je begint met stretchen.
SPORT EN TRAINING
Door zich aan enkele voorzorgsmaatregelen te houden, is er toch voldoende gelegenheid om te sporten en actief te zijn. Vanwege de blootliggende locatie van de piercing is het belangrijk om de buikstreek rondom de piercing te beschermen. Dit houdt onder andere in dat je geen 'volle' buikbuigingen aanraadt, maar stopt voordat de buikhuid rond de navelplooien te veel wordt. Het is ook belangrijk om de piercing te bedekken bij contactsporten zoals handbal of voetbal. Dit ter bescherming tegen zowel botsingen met andere mensen als tegen stoten van ballen. U kunt b.v. gebruik een plastic ooglapje, dat u bij de apotheek kunt kopen. Dit kan over de piercing worden geplaatst en vervolgens worden vastgezet door een verband om de buik te wikkelen.
ZWANGERSCHAP
Het wordt over het algemeen afgeraden om piercings te laten zetten tijdens de zwangerschap, ook niet navelpiercings, omdat er een kans op infectie bestaat. Als je al een piercing hebt van voordat je zwanger werd, is er een assortiment sieraden dat speciaal gemaakt is voor zwangere vrouwen, waardoor het mogelijk is om de piercing de hele zwangerschap te houden.
WANNEER JE DE PIERCING NIET MEER WILT HEBBEN
Het wordt afgeraden een piercing te verwijderen die nog niet volledig is genezen. Als men dit toch wenst te doen, dient dit te gebeuren in een periode waarin er geen tekenen van irritatie of ontsteking zijn. Het is belangrijk om door te gaan met je nazorg totdat de wond genezen is, omdat je een open wond achterlaat met een verhoogd risico op infectie. Een volledig genezen piercing kan zonder problemen worden verwijderd. Navelpiercings hebben de neiging om littekens achter te laten en dit gedurende enkele urenanders zal het gat nooit volledig aan elkaar groeien. Zoals met zoveel andere dingen als het gaat om navelpiercings, hangt dit volledig af van de anatomie van de individuele persoon. Het feit dat het gaatje niet samengroeit, vormt geen gezondheidsrisico en is puur cosmetisch.
Bronnen: Angel, Elayne. (2021). De piercingbijbel: de definitieve gids voor veilig piercen (2e ed.). Pers met tien snelheden. (Oorspronkelijk werk gepubliceerd in 2009)