Helix piercing
Baggrund
En helix piercing er naast een gewone oorpiercing de meest voorkomende oorpiercing in onze regio. In de afgelopen decennia is de piercing bijzonder populair geworden, vooral bij jonge meisjes, en is te zien bij grote sterren zoals Rihanna en Miley Cyrus.
Plaatsing
De helix piercing wordt aan de buitenkant van de bovenste oorschelp geplaatst. Het kan op verschillende plaatsen langs de rand van het oor worden geplaatst en is daarom een van de meest veelzijdige oorpiercings.
De plaatsing van de helix piercing kan leiden tot veel problemen tijdens het genezingsproces. Vooral als het geschoten wordt met een oorpistool of niet goed wordt verzorgd. Kraakbeenweefsel staat erom bekend langzaam te genezen. Dit komt voornamelijk door de slechte bloedcirculatie in het gebied. Hoe minder bloed er in de huid aanwezig is, des te minder heeft het lichaam te werken bij het genezen van een piercing.
Het is daarom uiterst belangrijk dat de piercing of het sieraad niet door een ader wordt geplaatst. Dit zal resulteren in een nog slechtere bloedtoevoer dan er al is. Als de bloedtoevoer faalt, kan het immuunsysteem ook niet goed functioneren. Hierdoor is er ook risico op infecties en andere complicaties. De genezingstijd voor een helix is 3-6 maanden.
Complicaties
Complicaties kunnen optreden als er een infectie in de piercing ontstaat, of als het sieraad niet van het juiste materiaal is gemaakt of van de verkeerde grootte is. Mogelijke complicaties zijn onder meer:
-
Infectie: Komt vaak voor bij nieuwe piercings als de hygiënische principes niet worden nageleefd, zoals veel aan het sieraad zitten of geen correcte nazorg uitvoeren. Tekenen van infectie kunnen roodheid, warmte, zwelling, pijn en pus/vloeistof uit de piercing zijn.
-
Irritatiebult: Irritatiebultjes zijn zeer gebruikelijk wanneer je een nieuwe piercing krijgt, en de kleine rode bultjes komen vaak voor op plaatsen met gevoelig weefsel rondom het sieraad.
-
Allergie: Een veelvoorkomende allergie is nikkelallergie, die kan ontstaan als je in contact komt met een product dat veel nikkel afgeeft. Tekenen van nikkelallergie zijn jeuk, roodheid, kleine blaren of wondjes. Wij piercen altijd alleen met titanium, dat 100% nikkelvrij is en een zeer duurzaam materiaal is.
-
Drukplekken: Kunnen ontstaan als het sieraad bijvoorbeeld te klein is, omdat de huid rond de piercing vaak zal opzwellen tijdens het genezingsproces, of als er langdurige druk op het sieraad wordt uitgeoefend, bijvoorbeeld als je altijd aan dezelfde kant slaapt of een muts of hoofdband draagt die op de piercing drukt.
Keuze van sieraad
Zoals eerder vermeld, piercen we altijd met titanium omdat dit geen nikkel bevat, waar veel mensen helaas allergisch voor zijn, en tegelijkertijd is titanium zeer duurzaam. Dit betekent dat het sieraad goed tegen water kan en veel aanraking kan verdragen. We raden natuurlijk aan om alleen sieraden te gebruiken die zijn goedgekeurd voor piercings, om allergieën en infecties te voorkomen. Aanbevolen materialen zijn onder andere:
- Chirurgisch staal
- Titanium
- PTFE
- Echt goud
- Niobium
Als je in het verleden problemen hebt gehad met allergieën of weet dat je allergisch bent voor nikkel, raden we het gebruik van NIET aan sieraden van chirurgisch staal of sieraden met een coating, zoals verguld of zwart.
De helix piercing kan worden gedragen met verschillende soorten sieraden, zoals:
-
Gebogen staafje
-
Rechte staaf
-
Ring
-
Labret