Ontsteking
Oorzaken van ontsteking
Een nieuwe piercing is een open wond die wekenlang open blijft staan na het zetten, en in die tijd kunnen bacteriën de wond binnendringen en een echte infectie veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat je er alles aan doet om mogelijke infecties zoveel mogelijk te voorkomen. Er zijn verschillende dingen waar je extra op moet letten.Wat is normaal en wanneer moet je een arts raadplegen?
Het is moeilijk om te bepalen wanneer je piercing zich normaal gedraagt en wanneer je een arts moet raadplegen. Als je twijfelt, neem dan altijd contact op met je piercer voor advies en begeleiding, aangezien infecties die niet vanzelf binnen korte tijd verdwijnen, door een arts moeten worden beoordeeld en mogelijk moeten worden behandeld.Bij een nieuwe piercing is het volkomen normaal dat: deze gezwollen, rood, pijnlijk is en er een heldere of gele vloeistof uit de piercing komt. Het is normaal dat een nieuwe piercing zich op deze manier gedraagt en je hoeft je er geen zorgen over te maken. Vooral piercings in kraakbeen en orale piercings zoals tongpiercings kunnen in het begin opzwellen en erg pijnlijk zijn. Zorg ervoor dat je precies reinigt zoals je piercer heeft aanbevolen en vermijd advies van vrienden en kennissen die geen experts zijn op dit gebied.
Je moet contact opnemen met je arts als:
Hoe een infectie moet worden behandeld:
In de meeste gevallen is het mogelijk om een infectie in je piercing te behandelen zonder de piercing te verwijderen. Het sieraad zelf is zelden het probleem, maar externe bacteriën kunnen infecties veroorzaken. Het kan echter nodig zijn om het sieraad te vervangen door een ander formaat of type om het probleem op te lossen. Bovendien kan er zich ook een bacteriële film vormen op het sieraad dat in de piercing heeft gezeten, wat ook kan worden opgelost door over te schakelen naar een nieuw steriel sieraad.
Een piercing kan af en toe rood, pijnlijk en gezwollen worden zonder dat dit noodzakelijkerwijs een infectie is. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als het sieraad vastzit in iets, je een klap op het sieraad krijgt of je de piercing op een andere manier irriteert. Daarom is het ook belangrijk dat je aanvankelijk probeert te reinigen met warm zout water gedurende enkele dagen en eventueel contact opneemt met je piercer om het te laten beoordelen. Meestal kan het probleem worden opgelost zonder dat je een arts hoeft te raadplegen.
Als je een van de symptomen ervaart die we eerder op deze pagina als alarmerend hebben beschreven, moet je natuurlijk contact opnemen met je arts. Helaas zijn niet alle artsen even "piercing-vriendelijk", dus het is belangrijk dat je probeert er een te vinden die begrip heeft voor je wens om je piercing te behouden.
Er zijn enkele belangrijke dingen om te benadrukken:
Het is belangrijk om het sieraad te behouden, omdat het helpt om de wond open te houden, zodat het lichaam zelf wondvocht van de piercing kan afvoeren. Als het sieraad wordt verwijderd, zal het gat sluiten en kan dit in het ergste geval leiden tot de vorming van een abces.
Warme zoutwaterbaden kunnen helpen om vocht uit de piercing af te voeren en het probleem te verlichten.
Bactroban is effectief gebleken bij de behandeling van infecties.