X

    Piercingsproblemen

    Ontsteking

    Ontsteking in piercings

    Piercings zijn populairder dan ooit, en niet alleen jonge mensen krijgen ze meer. Om dezelfde reden zullen er ook meer meldingen bij de gezondheidszorg zijn van mensen die infecties ervaren in hun piercing. Gelukkig zijn de meeste infecties klein en onschadelijk en kunnen ze vaak worden opgelost met de juiste reiniging, maar er zijn ook gevallen waarin het nodig is om een arts te raadplegen voor behandeling.
    Er zijn geen grote studies die de frequentie van infecties met zekerheid kunnen vaststellen, maar men weet wel dat vooral oorpiercings kwetsbaar zijn. Dit komt vooral doordat ze meestal worden gedaan in kraakbeenweefsel dat niet veel elasticiteit en bloedtoevoer heeft en daarom minder geschikt is om mogelijke infecties te bestrijden en langzamer geneest dan andere weefsels.

    Oorzaken van ontsteking

    Een nieuwe piercing is een open wond die wekenlang open blijft staan na het zetten, en in die tijd kunnen bacteriën de wond binnendringen en een echte infectie veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat je er alles aan doet om mogelijke infecties zoveel mogelijk te voorkomen. Er zijn verschillende dingen waar je extra op moet letten.
    1. De juiste piercer vinden: Dit is zonder twijfel de belangrijkste plek om te beginnen en waar je zeker het meeste aandacht aan moet besteden. Er is zelden wetgeving op dit gebied, dus in principe kan iedereen zich piercer noemen, aangezien het geen beschermde titel is. Zorg ervoor dat de plaats die je bezoekt goede hygiëne heeft, steriele procedures zoals gesteriliseerde apparatuur, wegwerpbare naalden en goede persoonlijke hygiëne. Zorg er ook voor dat de gebruikte sieraden geschikt zijn voor implantaten, zodat je niet wordt gepiercet met sieraden die niet geschikt zijn om in een genezende piercing te blijven zitten.
    2. Verkeerde nazorg: Dit is vaak een oorzaak van infecties, en dit kan zowel verkeerde reinigingsproducten zijn als verkeerde behandeling van de nieuwe piercing. Bijvoorbeeld het spelen met het sieraad met vuile handen kan vaak tot infecties leiden, omdat op die manier bacteriën van je handen naar je nieuwe piercing worden overgebracht. In onze nazorgcategorie vind je een handleiding met onze aanbevelingen.

    Wat is normaal en wanneer moet je een arts raadplegen?

    Het is moeilijk om te bepalen wanneer je piercing zich normaal gedraagt en wanneer je een arts moet raadplegen. Als je twijfelt, neem dan altijd contact op met je piercer voor advies en begeleiding, aangezien infecties die niet vanzelf binnen korte tijd verdwijnen, door een arts moeten worden beoordeeld en mogelijk moeten worden behandeld.

    Bij een nieuwe piercing is het volkomen normaal dat: deze gezwollen, rood, pijnlijk is en er een heldere of gele vloeistof uit de piercing komt. Het is normaal dat een nieuwe piercing zich op deze manier gedraagt en je hoeft je er geen zorgen over te maken. Vooral piercings in kraakbeen en orale piercings zoals tongpiercings kunnen in het begin opzwellen en erg pijnlijk zijn. Zorg ervoor dat je precies reinigt zoals je piercer heeft aanbevolen en vermijd advies van vrienden en kennissen die geen experts zijn op dit gebied.

    Je moet contact opnemen met je arts als:

    •  * Je piercing extreem gezwollen is en pijnlijk, meer dan normaal (vooral als deze ouder is dan een paar weken)
    •  * Als de vloeistof die uit je piercing lekt dik, groen, geel of grijs is en slecht ruikt 
    •  * Als het rode gebied rond het sieraad groter en groter wordt 
    •  * Als je symptomen hebt en tegelijkertijd steroïden gebruikt of een chronische aandoening zoals diabetes hebt
    •  * Als je symptomen een week of langer aanhouden of als ze aanzienlijk erger worden. 
    •  * Als je koorts krijgt, rillingen, misselijkheid, braken, verwardheid of duizeligheid ervaart (onthoud dat dit ook andere oorzaken kan hebben dan je piercing).

    Hoe een infectie moet worden behandeld:

    In de meeste gevallen is het mogelijk om een infectie in je piercing te behandelen zonder de piercing te verwijderen. Het sieraad zelf is zelden het probleem, maar externe bacteriën kunnen infecties veroorzaken. Het kan echter nodig zijn om het sieraad te vervangen door een ander formaat of type om het probleem op te lossen. Bovendien kan er zich ook een bacteriële film vormen op het sieraad dat in de piercing heeft gezeten, wat ook kan worden opgelost door over te schakelen naar een nieuw steriel sieraad.

    Een piercing kan af en toe rood, pijnlijk en gezwollen worden zonder dat dit noodzakelijkerwijs een infectie is. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als het sieraad vastzit in iets, je een klap op het sieraad krijgt of je de piercing op een andere manier irriteert. Daarom is het ook belangrijk dat je aanvankelijk probeert te reinigen met warm zout water gedurende enkele dagen en eventueel contact opneemt met je piercer om het te laten beoordelen. Meestal kan het probleem worden opgelost zonder dat je een arts hoeft te raadplegen.

    Als je een van de symptomen ervaart die we eerder op deze pagina als alarmerend hebben beschreven, moet je natuurlijk contact opnemen met je arts. Helaas zijn niet alle artsen even "piercing-vriendelijk", dus het is belangrijk dat je probeert er een te vinden die begrip heeft voor je wens om je piercing te behouden.

    Er zijn enkele belangrijke dingen om te benadrukken:

    Het is belangrijk om het sieraad te behouden, omdat het helpt om de wond open te houden, zodat het lichaam zelf wondvocht van de piercing kan afvoeren. Als het sieraad wordt verwijderd, zal het gat sluiten en kan dit in het ergste geval leiden tot de vorming van een abces.

    Warme zoutwaterbaden kunnen helpen om vocht uit de piercing af te voeren en het probleem te verlichten.

    Bactroban is effectief gebleken bij de behandeling van infecties.


    Bulten rondom je piercing

    Is er een bult bij je piercing?

    Irritatiebultjes zijn heel gewoon wanneer je een nieuwe piercing krijgt, en de kleine rode bultjes komen vaak voor op plaatsen met gevoelig weefsel rondom het sieraad, zoals kraakbeen. Ze kunnen veroorzaakt worden door verschillende factoren en kunnen meestal verwijderd worden met eenvoudige trucs.


    De 3 meest voorkomende oorzaken zijn:

    1. Hypertrofisch littekenweefsel, wat een verdikking van littekenweefsel is boven het gebied waar de piercing is geplaatst. Het begint meestal ongeveer een maand na het zetten van de piercing en zal vaak na verloop van tijd weer normaal worden.
    1. Een infectie waarbij wondvocht / ontsteking zich onder de huid ophoopt en zo een bult veroorzaakt.
    1. Een cyste veroorzaakt door dode huidcellen of haar.
    Hier is een kleine handleiding over hoe je dit moet aanpakken
    • Vermijd onnodige irritatie - Er zijn veel dagelijkse situaties die de piercing kunnen irriteren en daardoor kunnen leiden tot het ontstaan van een irritatiebult. De meest voorkomende oorzaak is stoten of trekken aan de piercing. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je haar vastzit in het sieraad of wanneer je slaapt op de kant waar het sieraad zich bevindt. Het kan ook komen doordat je het sieraad aanraakt met vuile handen of make-up rondom het sieraad gebruikt.
    • Het sieraad - Nadat je ervoor hebt gezorgd dat je de piercing niet onnodig irriteert, moet je kijken naar het sieraad dat je draagt. Het is belangrijk dat het goed past en gemaakt is van materiaal dat geschikt is voor nieuw geplaatste piercings die nog aan het genezen zijn. Er moet ook ruimte zijn voor zwelling rondom het sieraad.
    • Geef het tijd en reinig met goedgekeurde producten - Het genezingsproces van een piercing duurt lang en het is belangrijk dat het de tijd krijgt die het nodig heeft met zo min mogelijk verstoring. Als je bijvoorbeeld te snel het sieraad verwisselt, kunnen er irritatiebultjes ontstaan. Daarom is het belangrijk om pas na enkele maanden te wisselen. Je kunt de piercing ook reinigen met zoutoplossing die je in de winkel kunt kopen of online in onze webshop HIER. Nazorg met zoutoplossing is een veilige manier om het gebied rondom de piercing schoon te houden en te voorkomen dat vuil zich ophoopt en een irritatiebult veroorzaakt.
    • Houd je piercing schoon met producten die ervoor bedoeld zijn. Vooral infecties en cysten ontstaan door gebrek aan hygiëne, dus het is belangrijk om je piercing dagelijks schoon te maken met goedgekeurde materialen zoals milde antibacteriële zeep en zoutoplossing. Je lichaam beschouwt je piercing als een vreemd voorwerp, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het gebied rond het sieraad goed geneest. Dit doe je het beste door vuil en andere zaken rondom het sieraad te vermijden, omdat dit infecties kan veroorzaken die het genezingsproces vertragen.
    • Probeer een kamillethee-kompres - Hoewel warm zoutwater meestal helpt, kunnen er situaties zijn waarin andere middelen nodig zijn. Een oplossing kan zijn om een watje gedrenkt in warme kamillethee op het gebied te plaatsen. Kamillethee trekt het wondvocht uit het gebied en heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen. Als dit niet helpt, kun je ook appelazijn proberen. Plaats een klein stukje watje gedrenkt in appelazijn over de piercing en plak het vast voordat je gaat slapen, en laat het 's nachts zitten. Dit zal ervoor zorgen dat de bult eerst wit wordt, dan paars en uiteindelijk zwart. Uiteindelijk zal de bult vaak vanzelf verdwijnen.
    • Gebruik een siliconen schijf - Irritatiebultjes ontstaan vaak door beweging en wrijving, en dit kan worden verminderd met een kleine siliconen schijf. Als het sieraad constant tegen de huid wrijft, zal uiteindelijk een wrijvingsbult ontstaan, en deze kan worden voorkomen door het gebied rondom het sieraad te beschermen met deze kleine schijf. Je kunt deze schijf in de winkel kopen of online in onze webshop HIER.
    • Masseer het gebied met olie - Er zijn ook oliën die effectief kunnen zijn bij het verwijderen van bultjes rondom de piercing, zoals Tea Tree olie, die je kunt kopen HIER. Je kunt het gebied dagelijks voorzichtig masseren met deze olie, omdat de olie de huid hydrateert en verzacht.
    • Overweeg een cortison injectie in de bult - Als de bult na bovengenoemde stappen niet verdwijnt, kan het nodig zijn om een dermatoloog te raadplegen voor een mogelijke cortison injectie. Dit kan vaak helpen, maar is afhankelijk van een medische beoordeling.


    Veelgestelde vragen (FAQ)

    Hoelang duurt het voordat de bult verdwijnt?
    "Dit hangt af van veel factoren, zoals of je de bovengenoemde adviezen goed opvolgt. Meestal verdwijnt de bult na enkele weken als deze correct wordt behandeld."
    Waarom blijft mijn irritatiebult steeds terugkomen?
    "Als deze steeds terugkomt, kan dit erop duiden dat je een verkeerd sieraad gebruikt of dat er een infectie is die extra behandeling vereist. Raadpleeg eventueel een professionele piercer die snel kan zien wat het probleem is."


    Is mijn piercing geïnfecteerd?
    "De typische tekenen van een infectie zijn pijn, roodheid, warmte en zwelling rondom het sieraad. Als je vermoedt dat er een infectie is, raadpleeg dan je arts."

    Moet ik mijn piercing verwijderen als er een infectie in zit?
    "Over het algemeen is het niet nodig om het sieraad te verwijderen om een infectie te behandelen, en eigenlijk helpt het sieraad omdat het de piercing openhoudt, zodat het lichaam de wondvloeistof kan afvoeren."