Stretching
Achtergrond
Stretching is een bijzondere vorm van lichaamsversiering, ofwel body modification. Het komt er simpelweg op neer dat je een piercinggaatje vergroot tot een maat die buiten het normale valt. Mensen stretchen al zo lang als de mensheid bekend is, maar het is pas de laatste 5-10 jaar populair geworden in onze regio.
Locatie
Je kunt het bij vrijwel alle piercings toepassen, maar het wordt meestal het liefst in het oorlelgebied gedaan.
Complicaties
Veel mensen merken dat hun oren ruiken als ze stretchen. Dit komt door bacteriën en dode huidcellen in het gaatje. Vooral sieraden van hout en siliconen absorberen deze stoffen, dus het kan nuttig zijn om over te stappen op bijvoorbeeld staal als je hier last van hebt. Je mag je plugs of tunnels af en toe verwijderen om ze schoon te maken, dit bevordert vaak een goede hygiëne. Als je gaatjes te groot worden, kan dit het weefsel in je oorlel beschadigen en kan het moeilijk genezen. In dat geval kan een chirurgische ingreep nodig zijn om de schade te herstellen of het overtollige huid te verwijderen.
Sieradenkeuze
Een piercer zal vaak een grotere naald, een punch of een taper gebruiken om een stretch van een bepaalde maat direct te maken. Onthoud dat dit alleen gedaan moet worden door een professionele piercer die precies weet hoever het oor in één keer kan worden opgerekt.
Vervolgens moet het gaatje in je oor worden vergroot. Hierbij wordt aanbevolen om een taper van staal te gebruiken, omdat deze geen wondvocht en bacteriën absorbeert. Je kunt echter ook andere materialen gebruiken, zoals glas. Acryl en siliconen moeten alleen worden gebruikt als je de taper slechts één keer door het oor haalt en daarna meteen sieraad plaatst. We raden echter altijd de eerstgenoemde materialen aan.
Er zijn in principe 2 manieren om een taper te gebruiken:
-
Snelle stretch, waarbij je de taper één keer door het oor haalt en daarna het sieraad plaatst.
-
Langzame stretch, waarbij de taper in het oor blijft zitten als sieraad en langzaam verder wordt geduwd tot hij helemaal door het oor gaat (meestal een proces dat enkele weken duurt). De langzame methode is duidelijk minder pijnlijk, maar nogmaals, het moet benadrukt worden dat deze methode alleen mag worden uitgevoerd met een taper van staal of glas.
Stretch nooit te snel. Er moet minimaal gewacht worden totdat het vorige formaat volledig is genezen. Een goede vuistregel is om 1-2 maanden tussen de maten 0-8 mm te wachten, 2-3 maanden tussen de maten 8-16 mm, en ongeveer 3 maanden tussen maten boven de 16 mm.
Nazorg
Het wordt aanbevolen om dagelijks je nieuwe piercing te reinigen met een zoutoplossing van 0,9% natriumchloride totdat deze volledig is genezen.
Zoutoplossing is niet zomaar zout water, dus je mag geen andere zoutproducten gebruiken, zoals contactlensvloeistof of oogdruppels, omdat deze mengsels niet bedoeld zijn voor wondreiniging.
Houd je oren schoon, vooral tijdens het genezingsproces. Je mag je plugs of tunnels af en toe verwijderen om ze schoon te maken, dit bevordert vaak een goede hygiëne. Het oor zelf kan het best worden gereinigd met warm zout water. Dit kun je maken door een halve theelepel zeezout in een glas te doen en er dan kokend water overheen te gieten. Het is belangrijk dat de oplossing goed warm is wanneer je deze gebruikt.
-
Was altijd je handen voordat je je stretcher aanraakt, omdat er bacteriën op je handen zitten die niet in de buurt van je stretcher mogen komen.
-
Reinig je stretcher meerdere keren per dag met de zoutoplossing. Als je piercing zich op een plaats bevindt waar niet veel ruimte is, kun je het beste een stuk steriel gaas gebruiken dat is bevochtigd met de zoutoplossing.
-
Verwijder alle pus rondom het sieraad. Wondvocht is een natuurlijk onderdeel van het genezingsproces, maar het kan ook rondom het sieraad zitten en voorkomen dat de piercing kan ademen en meer wondvocht kan afvoeren. Als je het niet met gaas kunt verwijderen, kun je eventueel een kleine schone wattenstaafje gebruiken.
-
Droog het sieraad af met een schoon wegwerppapier, aangezien handdoeken bacteriën bevatten die problemen voor je stretcher kunnen veroorzaken.