X

    Wenkbrauwpiercing


    Wenkbrauwpiercing

    Achtergrond

    Een wenkbrauwpiercing is een van die piercings die van tijd tot tijd opduikt. Het kreeg echt zijn doorbraak in de punkbeweging in de jaren 80 en werd in de jaren 90 meer mainstream. De piercing kan worden gedragen met een verscheidenheid aan sieraden en is een van de minst pijnlijke piercings die je kunt laten zetten.

    Plaatsing

    Er zijn veel opties wat betreft de plaatsing, maar de meest voorkomende plaatsing is in het uiterste derde deel van de wenkbrauw. Het wordt vaak verticaal geplaatst met een lichte hoek naar rechts of links om het beste resultaat te garanderen. Als het te ver naar buiten wordt geplaatst, kan het er ongemakkelijk uitzien, en als het met een ring in dit gebied wordt gedaan, staat de ring vaak recht omhoog in de lucht. Als het correct is geplaatst, rust de ring op het gebied.

    Veel mensen, vooral vrouwen, hebben smalle wenkbrauwen. Als dat het geval is, kan een kleiner sieraad worden gebruikt om een gelijke afstand tussen de kralen en de afstand tot het begin van de wenkbrauw aan beide zijden te waarborgen.

    Een gebogen staaf geeft meestal het beste resultaat, omdat het ontwerp van het sieraad de anatomie goed volgt en daardoor de druk op het omliggende weefsel vermindert.

    Een wenkbrauwpiercing kan ook horizontaal worden geplaatst. Meestal wordt een horizontale wenkbrauwpiercing net boven de haargrens geplaatst, maar het is ook mogelijk om deze in de wenkbrauw zelf te plaatsen. Het is ook mogelijk om meerdere wenkbrauwpiercings naast elkaar te doen. De genezingstijd voor een wenkbrauwpiercing is 2-3 maanden.

    Complicaties

    De wenkbrauwpiercing staat erom bekend gemakkelijk uit te groeien, maar eigenlijk is het voorkomen ervan niet zo groot als de juiste sieraden worden gebruikt en het correct wordt geplaatst op gebieden waar de huid het gewicht van het sieraad kan dragen. Meestal groeit de piercing uit omdat het sieraad wordt geplaatst op gebieden waar de huid te strak is, of bij mensen die niet genoeg huid hebben om deze piercing te ondersteunen. Zware sieraden of sieraden die niet de juiste pasvorm hebben, zoals rechte staaf, resulteren meestal in het uitgroeien van de piercing.

    Als de huid te strak is op het gebied waar je de piercing wilt hebben, moet je overwegen om een andere piercing te nemen, vooral als je bezorgd bent over littekens in je gezicht.

    Wenkbrauwpiercings hebben de reputatie het gezicht te kunnen verlammen. De grootste zenuw in dat gebied is de trigeminuszenuw, maar de kleine zenuweinden die in de buurt liggen, zijn verantwoordelijk voor het gevoel in het gebied en niet voor de beweging waarop het verhaal is gebaseerd. Om een van deze zenuwen te raken, moet de piercing veel dieper worden geplaatst dan normaal en zeer dicht bij de neus of de huid boven de pupil. Om dezelfde reden piercen we deze gebieden niet. Als er schade zou optreden, zou het gevolg verminderd gevoel in het gebied zijn, geen verlamming.

    Complicaties kunnen ook optreden als er een infectie optreedt in de piercing of als het sieraad niet van het juiste materiaal is gemaakt of in de verkeerde maat is. Complicaties die kunnen optreden:

     

    • Infectie: Infectie is een veelvoorkomende complicatie bij nieuwe piercings als de hygiënische principes niet worden nageleefd, zoals veel aan het sieraad zitten of geen juiste nazorg toepassen. Tekenen van infectie kunnen roodheid, warmte, zwelling, pijn en pus/vloeistof uit de piercing zijn.

    • Irritatiebult: Irritatiebultjes komen veel voor wanneer je een nieuwe piercing krijgt, en de kleine rode bultjes verschijnen vaak op gebieden met gevoelig weefsel rondom het sieraad.

    • Allergie: Een veelvoorkomende allergie is nikkelallergie, die kan ontstaan als je in contact komt met een product dat grote hoeveelheden nikkel afgeeft. Tekenen van nikkelallergie zijn jeuk, roodheid, kleine blaren of wonden. Daarom piercen we altijd alleen met titanium, dat 100% nikkelvrij is en een zeer duurzaam materiaal is.

     

    Sieradenkeuze

    De meest optimale sieraden zijn sieraden met een draaddikte van 1,2 - 1,6 mm en een lengte van 8-12 mm. Je kunt zelf gemakkelijk de juiste maat van het sieraad vinden door de afstand tussen de twee gaatjes te meten en daar 0,5 mm aan toe te voegen. Je mag je sieraad echter pas verwisselen nadat de piercing volledig is genezen (meestal na ongeveer 3 maanden). Daarna zijn er veel verschillende mogelijkheden voor welke sieraden je kunt dragen.

    De beste materiaalkeuze zal altijd ASTM-goedgekeurde materialen zijn, zoals titanium en chirurgisch staal. Het kan echter ook voordelig zijn om flexibelere materialen te gebruiken, zoals teflon of PTFE, omdat deze geen druk uitoefenen op de piercing vanwege hun lage gewicht. Tegelijkertijd kunnen deze materialen ook de bewegingen van het lichaam volgen. Je moet geen producten gebruiken die zijn gecoat met bijvoorbeeld een gouden of titanium coating als je al last hebt van nikkelallergie. Als je de neiging hebt om grote littekens te vormen, is deze piercing geen goede keuze, omdat deze een hoog uitgroeipercentage heeft in vergelijking met andere piercings.

    Wanneer je wenkbrauwpiercing volledig is genezen, kun je het sieraad verwisselen, maar dit kan moeilijk zijn voor sommigen. Dit komt vaak omdat je je zicht belemmert wanneer je het sieraad moet verwisselen, maar het kan ook zijn omdat het spiegelbeeldig is.

    Het is geen goed idee om te grote sieraden te gebruiken, en het wordt afgeraden om je wenkbrauwpiercing te stretchen (uit te rekken). De huid is gewoon te gevoelig om dit aan te bevelen. Alleen de dikste wenkbrauwen kunnen een groot sieraad dragen, en we raden aan om maten tot maximaal 1,2 mm te gebruiken.

     

    Nazorg

    Het wordt aanbevolen om je nieuwe piercing dagelijks te reinigen met fysiologisch zout (Natriumklorid 0,9%) totdat deze volledig is genezen.

    Fysiologisch zout is niet zomaar zout water, dus je moet geen andere zoutoplossingsproducten gebruiken, zoals contactlenzenvloeistof, oogdruppels, enz., aangezien deze mix niet bedoeld is voor wondreiniging.

     

    • Was altijd je handen voordat je je piercing aanraakt, omdat er bacteriën op je handen zitten die niet in de buurt van de piercing mogen komen.

    • Reinig je piercing meerdere keren per dag met de zoutoplossing. Als je piercing op een plek zit waar niet veel ruimte is, kun je het beste een stuk steriel gaas gebruiken dat is bevochtigd met de zoutoplossing.

    • Verwijder al het pus rondom het piercing sieraad. Wondvocht is een natuurlijk onderdeel van het genezingsproces, maar het kan ook rond het sieraad zitten en voorkomen dat de piercing kan ademen en meer wondvocht kan afvoeren. Als je het niet kunt verwijderen met gaas, kun je indien nodig een kleine schone wattenstaafje gebruiken.

    • Droog de piercing af met schoon wegwerppapier, omdat handdoeken enz. bacteriën bevatten die problemen kunnen veroorzaken voor je piercing.