X

    Materiaal voor sieraden

    Titanium

    Titanium

    Titanium is een licht materiaal dat perfect is voor mensen die zich zorgen maken over nikkelallergie. Titanium kan geanodiseerd worden (gekleurd) zonder de veiligheid in gevaar te brengen, en het kan bijna elke kleur krijgen door het bloot te stellen aan elektrische stroom. De kleur verandert afhankelijk van de kracht, maar goud en zwarte kleur moeten meestal met een speciale PVD-coating worden aangebracht, omdat deze kleuren moeilijk te verkrijgen zijn met de eerder genoemde methode.
    Titanium is niet zomaar titanium, dus het is belangrijk dat je alleen producten koopt die goedgekeurd zijn voor implantatie (Ti6Al4V ELI), zoals ASTM F-136, ASTM F-1295, ISO 5832-3 of ASTM F-67.
    Al met al is titanium een zeer piercingvriendelijk materiaal dat zowel licht van gewicht is als allergievriendelijk, en daarom uitermate geschikt is voor jouw piercing.

    Chirurgisch staal

    Chirurgisch staal

    Chirurgisch staal is gemaakt van verschillende legeringen. Veel daarvan worden gebruikt voor piercingsieraden, maar slechts enkele specifieke varianten zijn biocompatibel, zoals bijvoorbeeld ASTM F-138, ISO 5832-1 of 10993 - (6,10 of 11).

    De EU heeft een gemeenschappelijke nikkelrichtlijn opgesteld die voorschrijft dat alle sieraden die bedoeld zijn voor langdurig gebruik, maximaal 0,2 µg nikkel/cm²/week mag vrijgeven. Meer informatie over de wetgeving kun je hier lezen.

    Chirurgisch staal kan worden bedekt met andere kleuren door middel van een gouden of titanium coating. Op deze manier kan het sieraad van kleur veranderen naar iets anders dan de traditionele zilveren kleur, wat zeer gewild is. Er is een flink verschil in kwaliteit van de coating en daarom wordt vaak een pvd-coating op de sieraden aangebracht om een betere slijtvastheid te garanderen.

    Het wordt niet aanbevolen om gecoate sieraden te gebruiken voordat je piercing volledig genezen is en onthoud dat de coating geen sterke vloeistoffen zoals waterstofperoxide en dergelijke kan verdragen.

    Puur chirurgisch staal, dat biocompatibel is, kan worden gebruikt om piercings te maken, maar bedekt chirurgisch staal mag niet worden gebruikt. De meeste piercingprofessionals kiezen echter voor producten zoals titanium die beter geschikt zijn om piercings mee te maken.


    Goud

    Goud

    Goud is een metaal dat in verschillende zuiverheidsgraden (karaat) verkrijgbaar is. Als het gaat om piercing sieraden, is het belangrijk dat het goud zuiver genoeg is, dus een hoog karaat heeft.

    Voor piercing sieraden wordt aanbevolen om 14k of hoger te gebruiken. 24k kan echter snel krassen omdat het metaal erg zacht is vanwege het hoge karaat. Bij goud met een lager karaat dan 14 bestaat het risico op allergie omdat het goud veel andere metalen bevat dan goud.

    Wacht met het dragen van gouden sieraden totdat de piercing genezen is. Chirurgisch staal of titanium zijn schonere metalen en je vermindert de kans op allergie aanzienlijk door deze in je nieuwe piercing te gebruiken.


    PTFE

    PTFE

    PTFE, Polytetrafluorethyleen of teflon zijn allemaal namen voor hetzelfde materiaal. PTFE is een ongelooflijk flexibel materiaal en vriendelijk voor tanden en tandvlees. PTFE kan door iedereen gebruikt worden, ook als je nikkelallergie hebt. Als je bijvoorbeeld gescand moet worden in het ziekenhuis en je gevraagd wordt om je piercingsieraden te verwijderen, kan PTFE worden gebruikt om samen groei te voorkomen, omdat dit materiaal de scanners van het ziekenhuis niet verstoort.

    PTFE kan, net als acryl, op de gewenste lengte worden geknipt en daarna kan je zelf een nieuwe draad draaien met een stalen bal.

    Als je zwanger bent, kan je PTFE gebruiken, omdat het zich vormt naar je buik - zolang de staaf maar lang genoeg is. PTFE is een lichtgewicht materiaal. Het kan gesteriliseerd worden, zodat het steriel is wanneer het in het lichaam wordt ingebracht en het kan gebruikt worden in nieuw gepiercete plekken.