Gewone oorbel
Achtergrond
Een oorpiercing is over de hele wereld bekend en een zeer populaire vorm van versiering bij zowel vrouwen als mannen.Oorspronkelijk diende de oorbel als bescherming tegen boze geesten, en op continenten zoals Afrika en Amerika waren oorbellen een eenvoudige manier om aan te geven tot welke stam of religie iemand behoorde.
Plaatsing
Een gewone oorbel wordt ook wel 'oorlel' genoemd en kan overal in de oorlel worden geplaatst. Het is een piercing die zelden grote problemen veroorzaakt voor de drager, omdat de oorlel een zeer dankbare plek is om te piercen en meestal probleemloos geneest.
De genezingstijd voor een gewone oorbel is: 2-4 maanden.Het geneest in één laag en heeft tegelijkertijd een uitgebreid netwerk van bloedvaten, allemaal factoren die belangrijk zijn voor het genezingsproces van een piercing.
Complicaties
Er kunnen complicaties optreden als er een infectie in de piercing ontstaat, of als het sieraad niet van het juiste materiaal is of de verkeerde maat heeft. Mogelijke complicaties zijn onder andere:
-
Infectie:Infecties komen vaak voor bij nieuwe piercings als de hygiënische principes niet worden nageleefd, bijvoorbeeld door veel aan het sieraad te zitten of onvoldoende nazorg te bieden. Tekenen van een infectie kunnen roodheid, warmte, zwelling, pijn en pus/afscheiding van de piercing zijn.
-
Irritatiebultje:Irritatiebultjes zijn zeer gangbaar wanneer iemand een nieuwe piercing krijgt, en deze kleine rode bultjes ontstaan vaak in gebieden met gevoelig weefsel rondom het sieraad.
-
Allergie:Een veelvoorkomende allergie is nikkelallergie, die kan ontstaan als iemand in contact komt met een product dat grote hoeveelheden nikkel afgeeft. Tekenen van nikkelallergie zijn jeuk, roodheid, kleine blaasjes of wondjes. Daarom gebruiken we altijd titanium om te piercen, omdat dit 100% nikkelvrij is en een zeer duurzaam materiaal is.
-
Drukplekken:Drukplekken kunnen ontstaan als het sieraad bijvoorbeeld te klein is, omdat de huid rond de piercing vaak zal opzwellen tijdens het genezingsproces, of als er langdurig druk wordt uitgeoefend op het sieraad, bijvoorbeeld als iemand altijd op dezelfde kant slaapt of een muts of hoofdband draagt die druk op de piercing uitoefent.
Oorpistool
Er zijn helaas nog steeds mensen die ervoor kiezen om hun oorpiercing met een oorpistool te laten zetten.
Een oorpistool hoort niet thuis in een professionele piercingsalon, en als ze er een in jouw studio gebruiken, moet je ergens anders naartoe gaan om gepiercet te worden.
Een oorpistool kan niet volledig worden gesteriliseerd, wat betekent dat je wordt blootgesteld aan een groot risico op infectie, omdat er daardoor bloedresten en dergelijke tussen elke klant in de winkel kunnen worden overgedragen.
Tegelijkertijd is het bijna onmogelijk om een piercing loodrecht met een oorpistool te zetten. Dit betekent dat je bijna altijd eindigt met een scheve piercing die vanwege deze "scheefheid" problemen kan veroorzaken en onnodige irritatie kan veroorzaken.
Oorpistolen maken ook een groter gaatje dan gewone piercingnaalden, wat vaak resulteert in onnodige littekenvorming rondom het sieraad.
Het is belangrijk om te onthouden dat hoe meer stress je piercing ervaart, hoe groter de kans is dat je lichaam ervoor kiest om de piercing af te stoten.
Sieradenkeuze
Zoals eerder vermeld, piercen we altijd met titanium omdat het geen nikkel bevat, waar veel mensen helaas allergisch voor zijn. Titanium is ook zeer duurzaam, wat betekent dat het sieraad goed tegen water kan en veelvuldig aanraken kan verdragen. We raden natuurlijk alleen materialen aan die zijn goedgekeurd voor piercings om allergieën en infecties te voorkomen. Het wordt aanbevolen om sieraden te gebruiken van:
- Chirurgisch staal
- Titanium
- PTFE
- Echt goud
- Niobium
Als je eerder allergieproblemen hebt gehad of weet dat je allergisch bent voor nikkel, raden we af om sieraden te gebruiken van chirurgisch staal of sieraden met een coating zoals verguld of zwart.
Nazorg
Het wordt aanbevolen om dagelijks je nieuwe piercing te reinigen met fysiologisch zout (natriumchloride 0,9%) totdat het volledig is genezen.
Fysiologisch zout is niet zomaar zout water, dus je moet geen andere zoutoplossingsproducten gebruiken, zoals contactlensvloeistof, oogdruppels, enz., omdat deze oplossing niet bedoeld is voor wondreiniging.
-
Was altijd je handen voordat je je piercing aanraakt, omdat er bacteriën op je handen zitten die niet in de buurt van de piercing mogen komen.
-
Reinig je piercing meerdere keren per dag met de zoutoplossing. Als je piercing op een plek zit waar niet veel ruimte is, kun je een stuk steriel gaas gebruiken dat is bevochtigd met de zoutoplossing.
-
Verwijder alle pus rondom het piercing-sieraad. Wondvocht is een natuurlijk onderdeel van het genezingsproces, maar het kan ook rondom het sieraad zitten en de piercing belemmeren om te ademen en meer wondvocht af te voeren. Als je het niet met gaas kunt verwijderen, kun je eventueel een kleine schone wattenstaafje gebruiken.
-
Droog je piercing af met een schoon wegwerppapiertje, omdat handdoeken en dergelijke bacteriën bevatten die problemen voor je piercing kunnen veroorzaken.