X

    Chirurgisch staal


    Chirurgisch staal

    Chirurgisch staal is gemaakt van verschillende legeringen. Veel daarvan worden gebruikt voor piercingsieraden, maar slechts enkele specifieke varianten zijn biocompatibel, zoals bijvoorbeeld ASTM F-138, ISO 5832-1 of 10993 - (6,10 of 11).

    De EU heeft een gemeenschappelijke nikkelrichtlijn opgesteld die voorschrijft dat alle sieraden die bedoeld zijn voor langdurig gebruik, maximaal 0,2 µg nikkel/cm²/week mag vrijgeven. Meer informatie over de wetgeving kun je hier lezen.

    Chirurgisch staal kan worden bedekt met andere kleuren door middel van een gouden of titanium coating. Op deze manier kan het sieraad van kleur veranderen naar iets anders dan de traditionele zilveren kleur, wat zeer gewild is. Er is een flink verschil in kwaliteit van de coating en daarom wordt vaak een pvd-coating op de sieraden aangebracht om een betere slijtvastheid te garanderen.

    Het wordt niet aanbevolen om gecoate sieraden te gebruiken voordat je piercing volledig genezen is en onthoud dat de coating geen sterke vloeistoffen zoals waterstofperoxide en dergelijke kan verdragen.

    Puur chirurgisch staal, dat biocompatibel is, kan worden gebruikt om piercings te maken, maar bedekt chirurgisch staal mag niet worden gebruikt. De meeste piercingprofessionals kiezen echter voor producten zoals titanium die beter geschikt zijn om piercings mee te maken.